Pan de plátano y batata / Chlebek bananowy z batatami
Ingredientes:
- 250 gramos de batatas cocidas y trituradas
- 250 gramos de plátanos maduros, pelados y troceados
- 1/4 vaso de azúcar moreno
- 130 gramos de mantequilla
- 1 cucharadita de levadura en polvo
- una cucharadita de pimienta de Jamaica molida
- 2 vasos de harina
- 2 huevos
- 100 gramos de nueces troceados
Składniki:
- 250 g de ugotowanych i rozdrobnionych słodkich ziemniaków
- 250 g dojrzałych rozdrobnionych bananów
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 130 g masła
- 1 łyżeczka drożdży w proszku
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego lub cynamonu
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 100 g rozdrobnionych orzechów włoskich
Preparación:
- Batir los plátanos con las batatas y los huevos
- Batir el azúcar con la mantequilla
- Unir todos los ingrendientes y mezclarlos
- Añadir harina, levadura, pimienta y nueces
- Echar la mezcla en el molde preparado
- Hornear la masa durante una hora a 180º C
Przygotowanie:
- Zmiksować banany, bataty i jajka
- Zmiksować masło z cukrem
- Połączyć obie mieszanki i zmiksować
- Dodać mąkę, drożdże, orzechy i ziele angielskie
- Wylać masę do formy do pieczenia
- Chlebek piec przez około godzinę w temperaturze 180º C