Salmón asado con mandarinas / Łosoś pieczony z mandarynkami
Ingredientes:
- salmón sin piel ni huesos
- chile rojo cortado en rodajas
- 2 dientes de ajo cortados en cuartos
- un trozo de jengibre picado
- media lima cortada en rodajas
- media mandarina cortada en rodajas
- medio limón cortado en rodajas
- pimienta negra
- jugo de 3 mandarinas, medio limón y media lima
- cebolla roja cortada en cuartos
- sal
Składniki:
- duży kawałek łososia bez skóry i ości
- czerwona papryczka chili pokrojona na plasterki
- 2 ząbki czosnku pokrojone w ćwiartki
- kawałek posiekanego imbiru
- pół limonki pokrojonej na plasterki
- pół cytryny pokrojonej na plasterki
- mandarynka pokrojona na plasterki
- czarny pieprz
- sok z 3 mandarynek, z połowy cytryny i połowy limonki
- czerwona cebula pokrojona w ćwiartki
- sól
Preparación:
- Colocar el salmón en un recipiente para horno
- Alrededor colocar la cebolla, ajos, chile y jengibre picados
- Por encima poner las rodajas de lima, limón y mandarina
- Esparcir el jugo de mandarinas, lima y limón
- Condimentar el salmón con sal y pimienta
- Hornear el pescado durante unos 45 minutos a 200º C
Przygotowanie:
- Umieścić łososia w naczyniu żaroodpornym
- Z każdej strony ułożyć kawałki cebuli, czosnku, posiekane chili i imbir
- Na filecie ułożyć plasterki limonki, cytryny i mandarynki
- Polać sokiem z mandarynek, połowy cytryny i limonki
- Przyprawić łososia solą i pieprzem
- Rybę piec około 45 minut w temperaturze 200º C