Salmón asado con mandarinas / Łosoś pieczony z mandarynkami

Salmón asado con mandarinas, lima y limón1

 

Ingredientes:

  • salmón sin piel ni huesos
  • chile rojo cortado en rodajas
  • 2 dientes de ajo cortados en cuartos
  • un trozo de jengibre picado
  • media lima cortada en rodajas
  • media mandarina cortada en rodajas
  • medio limón cortado en rodajas
  • pimienta negra
  • jugo de 3 mandarinas, medio limón y media lima
  • cebolla roja cortada en cuartos
  • sal

Składniki:

  • duży kawałek łososia bez skóry i ości
  • czerwona papryczka chili pokrojona na plasterki
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w ćwiartki
  • kawałek posiekanego imbiru
  • pół limonki pokrojonej na plasterki
  • pół cytryny pokrojonej na plasterki
  • mandarynka pokrojona na plasterki
  • czarny pieprz
  • sok z 3 mandarynek, z połowy cytryny i połowy limonki
  • czerwona cebula pokrojona w ćwiartki
  • sól

 

Salmón asado con mandarinas, lima y limón2

 

Preparación:

  1. Colocar el salmón en un recipiente para horno
  2. Alrededor colocar la cebolla, ajos, chile y jengibre picados
  3. Por encima poner las rodajas de lima, limón y mandarina
  4. Esparcir el jugo de mandarinas, lima y limón
  5. Condimentar el salmón con sal y pimienta
  6. Hornear el pescado durante unos 45 minutos a 200º C

 

Salmón asado con mandarinas, lima y limón3

 

Przygotowanie:

  1. Umieścić łososia w naczyniu żaroodpornym
  2. Z każdej strony ułożyć kawałki cebuli, czosnku, posiekane chili i imbir
  3. Na filecie ułożyć plasterki limonki, cytryny i mandarynki
  4. Polać sokiem z mandarynek, połowy cytryny i limonki
  5. Przyprawić łososia solą i pieprzem
  6. Rybę piec około 45 minut w temperaturze 200º C

 

Salmón asado con mandarinas, lima y limón4