Guiso de lentejas, zanahoria, canela y yogur / Gulasz z soczewicy z marchewką, cynamonem i jogurtem
Ingredientes:
- un vaso de lentejas rojas
- una rama de apio picada
- 6 chalotes cortados en juliana
- 2 chiles rojos cortados en rodajas
- 2 dientes de ajo
- 5 zanahorias cortadas en rodajas
- caldo de verdura o agua
- 10 tomates cherry cortados en cuartos
- pasta de tomates
- sal
- aceite de oliva
- yogur natural
- media cucharadita de canela
- 4 clavos
Składniki:
- szklanka czerwonej soczewicy
- posiekana łodyga selera naciowego
- 6 szalotek pokrojonych w krążki
- 2 papryczki chili pokrojone w krążki
- 2 ząbki czosnku
- 5 marchewek pokrojonych na plasterki
- bulion warzywny lub woda
- 10 pomidorków cherry pokrojonych w ćwiartki
- kilka łyżeczek pasty pomidorowej
- sól
- oliwa z oliwek
- jogurt naturalny
- pół łyżeczki cynamonu
- 4 goździki
Preparación:
- En una olla calentar el aceite
- Freír los chalotes con ajo, chile, canela, clavos y sal
- Añadir las lentejas, apio y zanahoria
- Mezclar todos los ingredientes y freírlos durante unos 10 minutos aproximadamente
- Agregar tomates, caldo y pasta de tomates
- Cocer a fuego lento durante unos 30 minutos mezclando de vez en cuando (las verduras tienen que quedar blandas)
- Si es necesario añadir agua o caldo
- Servir el guiso con arroz y jogur natural
Przygotowanie:
- W garnku podgrzać oliwę
- Podsmażyć szalotki z czosnkiem, chili, cynamonem, goździkami i solą
- Dodać soczewicę, selera i marchewkę
- Wszystkie składniki wymieszać i smażyć przez około 10 minut
- Dodać pomidory, pastę pomidorową i bulion lub wodę
- Gotować przez około 30 minut mieszając od czasu do czasu (warzywa powinny być miękkie)
- W razie potrzeby dodać bulion lub wodę
- Gulasz podawać z ryżem i gęstym jogurtem