Guiso de lentejas, zanahoria, canela y yogur / Gulasz z soczewicy z marchewką, cynamonem i jogurtem

Guiso de lentejas, canela, yogur1

 

Ingredientes:

  • un vaso de lentejas rojas
  • una rama de apio picada
  • 6 chalotes cortados en juliana
  • 2 chiles rojos cortados en rodajas
  • 2 dientes de ajo
  • 5 zanahorias cortadas en rodajas
  • caldo de verdura o agua
  • 10 tomates cherry cortados en cuartos
  • pasta de tomates
  • sal
  • aceite de oliva
  • yogur natural
  • media cucharadita de canela
  • 4 clavos

 

Składniki:

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • posiekana łodyga selera naciowego
  • 6 szalotek pokrojonych w krążki
  • 2 papryczki chili pokrojone w krążki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 marchewek pokrojonych na plasterki
  • bulion warzywny lub woda
  • 10 pomidorków cherry pokrojonych w ćwiartki
  • kilka łyżeczek pasty pomidorowej
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • jogurt naturalny
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 4 goździki

 

Guiso de lentejas, canela, yogur3

 

Preparación:

  1. En una olla calentar el aceite
  2. Freír los chalotes con ajo, chile, canela, clavos y sal
  3. Añadir las lentejas, apio y zanahoria
  4. Mezclar todos los ingredientes y freírlos durante unos 10 minutos aproximadamente
  5. Agregar tomates, caldo y pasta de tomates
  6. Cocer a fuego lento durante unos 30 minutos mezclando de vez en cuando (las verduras tienen que quedar blandas)
  7. Si es necesario añadir agua o caldo
  8. Servir el guiso con arroz y jogur natural

 

Przygotowanie:

  1. W garnku podgrzać oliwę
  2. Podsmażyć szalotki z czosnkiem, chili, cynamonem, goździkami i solą
  3. Dodać soczewicę, selera i marchewkę
  4. Wszystkie składniki wymieszać i smażyć przez około 10 minut
  5. Dodać pomidory, pastę pomidorową i bulion lub wodę
  6. Gotować przez około 30 minut mieszając od czasu do czasu (warzywa powinny być miękkie)
  7. W razie potrzeby dodać bulion lub wodę
  8. Gulasz podawać z ryżem i gęstym jogurtem

 

Guiso de lentejas, canela, yogur5.jpg